家長及學生分享

AAC升學顧問再次感激為我們分享留學點滴的家長及留學生!

您們的分享除了給予我們無限的鼓勵及支持,更為我們即將出國留學的學生提供不少心得及錦囊!

AAC升學顧問不但為家長及學生提供專業的海外升學服務,更視您們每一位為我們的朋友,保持定期的聯絡,了解彼此的近況。我們的宗旨除了要協助學生成功赴海外升學,亦希望能見證著您們成功畢業,投身不同專業,並將所學到的回饋社會。

AAC升學顧問的每一位很榮幸可以與您們一起成長! 歡迎舊生加入我們的Facebook

 

Norman LAU

Le Cordon Bleu

Bachelor of Business (International Hotel Management)

 
去年計劃到澳洲讀書,係因為想見多D世界唔同既地方。 我住喺澳洲南部既Adelaide,果度係一個比較細同比較靜既小城市。 當地冇咩娛樂,多數出去只會同朋友食飯或者去飲嘢傾計。


Adelaide夏氣溫最熱會有30度至40度左右,而冬天既氣溫大概係5度至15 度左右。 一開始既時候有小小唔係太習慣,但係慢慢就開始享受果澳洲邊既天氣,因為發覺唔會好似香港咁,出一出街都會成身汗,因為當地天氣相對會比較乾爽。


而治安方面,平日都好安全,而且街道都好清潔,加上當地既種族歧視少,所以果邊既人都對留學生好好,好肯幫佢地。


我啱啱到步既時候覺得有D 悶,但係過咗一個月之後就開始習慣呢種安靜嘅生活,覺得好適合讀書。 因為我係讀英文班,所以所有同學都係來自唔同國家,Weekend 會同佢地出去食飯,了解來自唔同地方同學既文化,加上可以練習埋英文。 有時我都會煮嘢食,邀請D同學去我屋企一齊食飯傾計。 後來搵到一份工, 可以搵到少少外快,同埋學到點去平衡自己既學業同工作嘅時間。


如果真係鐘意安靜嘅,澳洲南部既Adelaide的確係一個唔錯嘅地方:)

 

 

查看其他家長及學生分享

 

 請點擊以下照片查看家長及學生分享:-


課程種類院校介紹家長及學生分享AEAS英語考試聯絡我們


Trinity

Bookmark and Share

AAC 家長及學生分享

AAC升學顧問 Access Academic Consultanc